Masa cukrowa konsystencją przypomina cienko rozwałkowany marcepan lub masę fondant używaną do dekorowania tortów. Masa cukrowa dostarczona jest na plastikowym podkładzie, (zaznaczony kółeczkiem na sąsiednim zdjęciu) z którego przed podaniem musi być zdjęta. Zapraszam do obejrzenia naszych filmów jak udekorować tort masą cukrową. http://fotocake.pl/article-filmy-inf-26.html
Zalety masy cukrowej:
- Niesamowita jakość wydruki
- Jest bardzo elestyczna i bardzo łatwo ją dociąć do kształtu torta
- Pięknie układa się na torcie. Nie musisz mieć idealnego biszkoptu by uzyskać wspaniały efekt. Masa cukrowa tworzy równą powierzchnię i maskuje wszelkie nierówności.
- Bardzo łatwo się kroi. Po nałożeniu na ciasto wystarczy 15 minut by nawilgła i była gotowa do krojenia. Ciasto możesz udekorować w domu solenizanta.
- Jest idealna do dekorowania tortu obłożonego masą lukrową, marcepanem lub masą fondant. Wtedy można położyć nawet na kilka godzin przed podaniem.
Wady:
- Wrażliwość na warunki przechowywania (wilgoć).
- Nie można zamrażać.
Opłatki na których drukowane są dekoracje opłatkowe są zupełnie inne od opłatków wigilijnych. Są bardzo elastyczne i niełamliwe.
Zapraszam do obejrzenia naszych filmów jak udekorować tort dekoracją na opłatku. http://fotocake.pl/article-filmy-inf-26.html
Zalety dekoracji na opłatku:
- Niewrażliwość na warunki przechowywania.
- Niesamowita jakość wydruku
- Jest bardzo elastyczny i bardzo łatwo go dociąć do kształtu tortu.
- Po nawilgnięciu bardzo łatwo się kroi.
- Można go upiec z surowym ciastem np szarlotką czy babeczką.
- Tort z opłatkiem można zamrozić.
Wady:
- Nie maskuje nierówności tortu.
- Musi nasiąknąć przed krojeniem
- Bardzo trudno udekorować tort obłożony masą fondant lub marcepanem.
Powiadom swoich znajomych